Iedereen heeft elke dag met ledlamp te maken

Iedereen heeft elke dag te maken met de ontdekking van de drie winnaars van de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Meerdere keren per dag zelfs.

"De maatschappelijke impact van de ontdekking van de ledlamp is enorm, het raakt ieders leven", zegt Wilbert IJzerman, professor aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de TU/Eindhoven en werkzaam bij de lichtdivisie van Philips. ''Je kan het de digitalisering van de verlichting noemen."

IJzerman noemt de toekenning van de Nobelprijs voor Natuurkunde aan de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan van Japanse afkomst Shuji Nakamura een terechte.

''Zij hebben voor een revolutie gezorgd op het gebied van verlichting. Vandaag de dag heeft iedereen hier op wat voor manier dan ook mee te maken."

Energiebesparing

Het grootste belang van deze ontdekking is volgens IJzerman de enorme energiebesparing. ''Een ledlamp is gemiddeld tien keer zo efficiënt als een gloeilamp en twee tot drie keer zo efficiënt als een spaarlamp." Daarnaast zijn de mogelijkheden met ledlicht veel breder dan alleen verlichting, omdat het ook in bijvoorbeeld tv’s wordt gebruikt."

De ontdekking van deze nieuwe, milieuvriendelijke lichtbron kwam eind jaren ’80. ''Niemand geloofde hier meer in. Al decennia lang werd onderzoek gedaan naar deze verlichting, maar het lukte niemand. Tot hen dus", aldus IJzerman. Het Nobelcomité zei het dinsdag ook: zij slaagden zij waar anderen hadden gefaald.

Het woord led is een afkorting van licht-emitterende diode.

 

Datum: 07-10-2014 - Bron: Nu.nl 

© 2011 - 2024 LED-Voordeel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel