'Rood licht kan middagdip voorkomen'

Een specifiek soort rood licht kan een middagdip bij mensen voorkomen, zo blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers. 

Als mensen ‘s middags in een donkere ruimte worden blootgesteld aan een  specifiek rood licht dat een relatief lange golflengte heeft, vertonen  zij hersengolven die wijzen op een verhoogde alertheid.

 Het licht kan mogelijk worden gebruikt om de veel voorkomende middagdip tussen twee en vier uur ’s middags te voorkomen. Dat schrijven onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute in het wetenschappelijk tijdschrift Physiology & Behaviour.

 

Hersengolven

 

De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door proefpersonen ’s middags gedurende 48 minuten naar verschillende soorten LED-lampjes te laten staren in een verduisterde kamer. Met hersenscans werd gemeten hoe hun brein op het licht reageerde.

Uit het onderzoek blijkt dat rood licht met een lange golflengte ervoor zorgt dat de kracht van verschillende soorten hersengolven (alfa- en thetagolven) afneemt.

Aangezien een verhoogde kracht van deze hersengolven wordt geassocieerd met slaperigheid, zou een afname duiden op een verhoogde alertheid bij de proefpersonen. 

Melatonine

Het licht heeft geen invloed op de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, het is dus niet waarschijnlijk dat het slaapritme wordt verstoord door de lampjes.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de middagdip geen fabeltje is. Tussen twee en vier uur ‘s middags gebeuren er meer ongevallen op het werk. Ook in het verkeer vinden er rond deze tijd meer ongelukken plaats.  

Volgens hoofdonderzoekster Mariana Figueiro zou rood licht dan ook een welkom middel zijn om de middagdip te bestrijden, bijvoorbeeld bij werknemers in de transportsector. Bij hen kan slaperigheid namelijk snel leiden tot ongelukken. 

"Dit onderzoek levert de wetenschappelijke onderbouwing voor een nieuwe aanpak van vermoeidheidsgerelateerde problemen in 24 uursdiensten in de transportsector", verklaart Figueiro op nieuwssite ScienceDaily.

Datum: 24-04-2013

© 2011 - 2024 LED-Voordeel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel