Onderzoekers versturen data met 3Gbps via led-verlichting

Onderzoekers van het Berlijnse Fraunhofer Heinrich Hertz Instituut zijn erin geslaagd om via led-verlichting razendsnel data te versturen.

GU10 led lampen

Met standaard led-lampen wisten de onderzoekers in een laboratorium een snelheid van 3Gbps te behalen. Dat is een ongeveer 30 keer hogere snelheid dan de meeste wifi-netwerken momenteel aankunnen.

Buiten het laboratorium, op een conferentie, wisten de onderzoekers data te versturen met ongeveer 500 Mbps, meldt Extreme Tech.

Communicatie via licht werkt ongeveer hetzelfde als via een wifi-verbinding. Wifi gebruikt microgolven, met een relatief lage frequentie en lange golflengte. Licht heeft een veel hogere frequentie en kortere golflengte, maar kan net zo goed data dragen.

In plaats van een antenne wordt de straling opgevangen en omgezet in een digitaal signaal door een fotodetector, die het licht meet.

Storing

Zulke communicatie via led-licht, ook wel 'LiFi' genoemd' - heeft als voordeel dat er minder snel storing op voorkomt, zoals het geval is als veel wifi-netwerken dicht bij elkaar in de buurt zitten.

Een nadeel is dat dataverbindingen via licht niet meer werken als dit wordt afgeschermd met een donker materiaal. Een LiFi-netwerk dat door de muren van een huis heen gaat behoort dus niet tot de mogelijkheden.

Led-lampen met lifi-mogelijkheden zijn nog niet commercieel verkrijgbaar. Wel zijn er enkele startups en verschillende onderzoeksgroepen bezig met het ontwikkelen van de technologie.

 

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Datum: 07-04-2013

© 2011 - 2024 LED-Voordeel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel