21-08-2013 - Ledverlichting verrassend in opmars

Ledverlichting wordt veel sneller in huishoudens en in de openbare ruimte ingevoerd dan aanvankelijk werd verwacht.

RGB led verlichting in opmars

TL-buizen en -armaturen, spaarlampen en halogeenverlichting worden in een verrassend hoog tempo vervangen door zuinige ledlampen. Dat constateert de stichting LightRec in haar jaarverslag, op basis van verkoopcijfers en ingezamelde oude lampen.

De verkoop van ledverlichting steeg in 2012 met 36,6 procent tot 2,6 miljoen lampen.

TL-armaturen in kantoren en fabrieken worden vervangen door de ledinaire, een armatuur waarin ledverlichting is geïntegeerd. Daarvan werden er vorig jaar 692.000 verkocht, een stijging van 45 procent.

Lampenproducenten dachten in de zomer van 2012 nog dat het zeker tien jaar zou duren voordat tl-buizen zouden zijn vervangen door lichtbronnen op basis van led.

 

Oude gloei-en spaarlampen

Desondanks zal het volgens de stichting LightRec nog geruime tijd vergen voordat alle 450 miljoen lampen van de oude generaties in huishoudens zijn vervangen. Consumenten hebben immers nog circa 110 miljoen oude gloei-en spaarlampen in de meterkast liggen. Die worden eerst opgemaakt.

''Circa 10 procent van alle verkochte lichtbronnen bestaat nu uit ledlampen", zegt Jeroen Bartels, manager van LightRec.

Zijn stichting zamelt namens 400 producenten en importeurs oude lampen in en zorgt voor het hergebruik van materialen, zoals glas, metaal, kwik en fosfor. Meer dan 90 procent van de materialen wordt teruggewonnen.

 

Gemeenten

Vooral gemeenten en bedrijven schakelen uit kostenbesparing over op ledverlichting, zelfs al zijn lampen en armaturen nog niet geheel afgeschreven. Gemeenten zien ledverlichting als onderdeel van hun duurzaamheidsbeleid.

Daarnaast verwachten zij hun investeringen snel terug te verdienen door besparing op onderhouds- en stroomkosten van straatverlichting.

Veel gemeenten hebben de overstap naar ledverlichting al gemaakt, net als de luchthaven Schiphol. Circa 60 procent van de terminals wordt met ledlampen verlicht. Daarmee wordt op de luchthaven tot 50 procent minder stroom voor verlichting verbruikt.

 

BRON: ANP
Datum - 21-08-2013

© 2011 - 2024 LED-Voordeel.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel